Kinderfeestje in coronatijd

Je kind is jarig en hij/zij wilt graag een kinderfeestje geven, maar we zitten in een lockdown. Hoe kan je toch zo verantwoord mogelijk een kinderfeestje voor je kind geven? Hieronder staan wat tips & tricks 😊

Ga als eerste het gesprek met je kind aan, leg je kind uit dat je heel graag een kinderfeestje wilt geven voor hem/haar, maar dat het dit jaar wel op een iets andere manier moet. Het is namelijk zo dat wanneer je kind weet wat het kan verwachten, hij/zij daar beter mee om zal kunnen gaan. Vertel je kind dat als iemand in jullie gezin verkouden is, het feestje niet door kan gaan en dat het ook zo kan zijn dat er kinderen niet kunnen komen omdat ze verkouden zijn. Bespreek daarnaast hoe jullie omgaan met de corona maatregelen tijdens het kinderfeestje. Laat je kind zijn mening geven en vraag of hij/zij nog extra ideeën heeft om er een superleuk feestje van te maken.

Kies voor het kinderfeestje kinderen uit die elkaar toch al zien. Zo kan je een paar kinderen uit de klas van je kind uitnodigen of juist de kinderen van het sportclubje, maar mix deze kinderen nu even niet. Dan kan je nu beter twee aparte feestjes geven, ook nog eens dubbel feest voor je kind 😉. Vermeld duidelijk op de uitnodigingen dat als het uitgenodigde kind verkouden is of iemand bij hun thuis verkouden is én koorts heeft/benauwd is, hij/zij niet mag komen en dat hij/zij natuurlijk een andere keer langs mag komen om alsnog de verjaardag van je zoon/dochter te vieren.

Daarnaast is het handig om de ouders de kinderen niet allemaal op hetzelfde tijdstip te laten brengen en halen. Het is verstandig om hier een schema voor te maken waarin er 5 minuten tussen de ouders zit, zo voorkom je dat de ouders met elkaar in contact komen. Laat de ouders de kinderen bij de deur “afgeven” en doe beide een mondkapje op. Zo gebeurt het brengen en halen net zo verantwoord als bij de kinderopvang. Breng de ouders op de hoogte van deze manier van brengen en halen, zo weten de ouders dat het belangrijk is dat ze op het aangegeven tijdstip komen en een mondkapje meenemen.

Het eerste kind is binnen, laat hem/haar nu eerst even de handen wassen. Maak hier vooral niet een groot ding van maar doe net alsof het er bij hoort: “Zo heb je schone handen om straks lekker taart te kunnen eten”. Vervolgens kan dit kind alvast aan tafel een spelletje doen of tekenen met de jarige, vervolgens komen langzaam alle andere kinderen binnen en kan het feestje echt beginnen.
Na het taart eten ga je wederom even handen wassen: “Zo heb je schone handen om een super mooi knutselwerkje te maken”. Pret met Jet doet in deze tijd extra veel bordjes en bakjes bij in de Pret met Jet feestdoos zodat niet alle kinderen aan hetzelfde bakje met decoraties hoeven te zitten.

Kinderen onder de 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden waardoor ze allemaal aan dezelfde tafel kunnen zitten. Omdat je als ouder soms ook binnen de 1,5 meter van de kinderen komt, bijvoorbeeld bij het taart snijden en helpen met een knutselwerkje, is het verstandig om gedurende het hele kinderfeestje een mondkapje te dragen.
Als het lekker weer is kan je het feestje het beste buiten geven, geef je het feestje binnen zet dan een paar ramen open om de woonkamer te ventileren.

Dit waren dan alweer alle tips & tricks, ik hoop dat jullie er wat aan hebben en wens jullie vooral heel veel plezier. Maak er een leuk feest van! 😊

Er is rekening gehouden met de regels van het RIVM en er is gebruik gemaakt van de artikelen: Nieuwe manieren van vieren (2021) en Feestje geven of verjaardag vieren (2021) van het Nederlands Jeugdinstituut tijdens het schrijven van deze blog.